Новини

Министър Виолета Комитова: Ние не сме опоненти с пътностроителните фирми, срещаме се с тях често, преговоряме, за да намер решение на проблемите им (видео)

Аз не приемам това като протест срещу мен, а срещу политическите кампании. Ние не сме опоненти с пътностроителните фирми, срещаме се с тях често, преговоряме, за да намер решение на проблемите им". Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството ахр. Виолета Комитова в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

"Ангажирани са повече от 155 000 работници в строителния бранш, това са данни на НСИ", добави тя.

Министър Комитова сподели, че в момента срещу нея са 28 -30 фирми и се проверява доколко наистина им се плащат заплатите. "Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата. Това са една особена група фирми, която е зависима само от държавните плащания, а останалите са зависими от конкуренцията на пазара", каза министърът.

По думите й са подписани петгодишни договори, че ще се ремонтират пътищата на България, но при наличие на бюджетни средства.

"Какво заварва служебното правителство в края на април - бюджет от 382 млн. лв. на АПИ, раздаден на фирмите за ремонти на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард отгоре - да копаят, и да ремонтират. В договорите пише, че тези пари, които очевидно са повече от договорените, ще се изплати когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, затова и фирмите си работят цяла година без бюджет", обясни тя.

Според министър Комитова фирмите до този момент са работили по този начин и по думите й по някакви неведоми пътища са им били доизплатени останалите средства.

Тя заяви, че на първо място трябва да се въведе бюджетна дисциплина. "Знаете, че благодарение на народните представители осигурихме 100 млн. лв за пътна поддръжка. От опит знаем, че зимната поддръжка струва между 60 и 80 млн. лв. . Искаме да ги дадем на пътните фирми, за да си направят пътното поддържане, както са го правили предните години", допълни министърът.

Тя подчерта, че служебното правителство е заварило средства, които се дължат на фирмите още за предходния зимен период.

Видео от участието на министър Комитова в ефира на БНТ можете да видите тук: https://bntnews.bg/news/ministar-komitova-nie-ne-sme-oponenti-na-patnostroitelnite-firmi-1170583news.html