Новини

От днес Израел изважда България от червената зона

От днес Израел изважда България от червената зона. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „2021 г. и предстоящия зимен сезон са далеч по-трудни от предходната година. Бизнесът успя да възвърне в значителна степен своята жизнеспособност през последните два – три месеца. Това означава, че не е загубил своя предприемачески дух. Сектор „Туризъм“ е този, в който предприемачите остават такива за цял живот, защото създават продукти, които генерират преживяване“, посочи Балтова.

„Имахме изключително кратък летен сезон. Той на практика започна през втората половина на юни. Имаше пълна мобилизация на туристическия бизнес, отвориха една голяма част от настанителната база, имаше маркетингови кампании на целеви пазари и успяхме да възстановим около 70% от нивата през успешната 2019 г. и да постигнем някъде около 70% ръст спрямо предходната година“, каза още тя.

„Не мога да кажа, че сезонът е спасен, защото не сме се възстановили на нивата от 2019 г. или няма ръст на тази година, но той възвърна своята жизнеспособност. Най-много туристи посрещнахме от нашите родни туристи. Имаме ръст даже спрямо 2019 г. Имаме далеч по-големи амбиции. Това, че бяха малко попретъпкани нашите курорти, беше, защото сезонът беше кратък. Кризата COVID-19 промени сектора и начина, по който се потребява туристическият продукт. Ние сме в процес на много сериозен анализ“, добави Балтова.

„Следващата година е вероятно отново да имаме ръст на българските туристи и трябва сериозно да се помисли за инфраструктурата, за паркингите и много други компоненти. Не мога да кажа, че по Черноморието е било развъдник на COVID-19. Имаме нужда, за да продължим да бъдем успешни в туристическия сектор, е имиджът на дестинацията, на професията, защото има проблем с кадрите. Има активна кампания в момента по отношение на процеса по ваксинация, за да можем да бъдем желана дестинация занапред. От днес Израел изважда България от червената зона. Близо два месеца израелците, за да дойдат в България, трябваше да искат разрешение от специална комисия. Тази седмица заседава Съветът и от днес сме извадени от червената зона и туристите, след като се върнат от България, ако ваксинирани, трябва само да си направят един PCR тест, но без да бъдат карантинирани“, заяви Балтова.

„Хотелиерската база в България е на много добро ниво. Правят се сериозни усилия нашият бизнес да бъде ваксиниран. Ние сме в такъв процес за насърчаване на ваксинацията, за да можем да посрещнем туристите в предстоящия зимен сезон, който няма да бъде по-лесен. Вече мислим по-скоро как да оцелеем в зимния сезон“, допълни тя.