Новини

Кризата не е еднаква за всички, инфлацията трябва да се гледа по групи стоки, според проф. Даниела Бобева

"Дали сме на прага на световна енергийна криза ще се реши в следващите седмици". Това заяви пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Тя уточни, че ситуацията с енергетиката в глобален план е много сложна, а още по-сложна е в ЕС, който до голяма степен в енергийния си микс включва газ:

"Голяма част от бизнеса работи с газ, голяма част от европейските домакинства са газифицирани. Не само петролът, но и газът оказва съществено влияние върху стабилността на енергийните доставки и на цените в ЕС. Средата отвън е доста неблагоприятна. Няма единно мнение дали това е ситуация, или е тенденция. Дебатът е дали е временна тази инфлация, или е дългосрочна".

Според нея този проблем може да се разреши в краткосрочен план, ако станат по-ясни отношенията между Русия и Европа по отношение на газовите доставки. 

"Ако се абстрахираме от кризата с газа, нещата щяха да се развиват пак по посока инфлация, но нямаше да има шок върху цените, произлязъл от цените на газа. След Covid кризата започна много динамично възстановяване на световната икономика. Търсенето на енергоносители покачи цените, но това не изглеждаше толкова шоково, но възникнаха проблеми от Китай, свързани с прекъсване на доставките заради проблеми с пристанищата. Инфлацията се движи както от проблемите с енергетиката, така и с фундаменталните фактори, свързани с възстановяването", коментира икономистът.

По думите ѝ прекомерно големите потоци, които държавите са "изсипали в домакинствата и в корпоративния сектор" няма как да не се отрази на инфлацията:

"Теорията казва, че колкото си по-щедър в тези мерки, толкова по-дълга ще е инфлацията, това казва теорията". 

Проф. Бобева подчерта, че мерките, които бяха приложени преди Covid кризата в България, са били за повишаване на доходите, стремейки се да се доближат доходите ни до средноевропейските, което не съответства на производителността, което води до инфлация.

"Кризата не е еднаква за всички. Инфлацията трябва да се гледа по групи стоки, а не общо", обясни тя.

Според проф. Бобева българското правителство в момента няма нито една мярка за компенсиране на поскъпването на тока, която да е ясна и да тръгне веднага.

"Фирмите имат нужда от подкрепа сега, а не тепърва да се мисли евентуално. Трябва да се мисли, че ако не се състави редовно правителство и то максимално бързо, наистина можем да пострадаме доста. Имаме нужда от работещ парламент", категорично заяви икономистът и добави, че пропуснатата година за реформи ще бъде "плащана дълго време".

Прогнозата ѝ е, че България няма да се справи без нови ядрени мощности.