Новини

Разследването "Pandora papers": Редица световни лидери укриват пари в офшорни компании

Редица държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Йордания и европейски премиери, са натрупали милиони в тайни офшорни активи. Това става ясно от мащабно разследване, публикувано от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Разследването на така наречените „Pandora Papers“, в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително BBC, The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

BBC съобщават, че според изтеклите документи руския президент Владимир Путин разполага с тайни финансови активи в Монако, а премиерът на Чехия Андрей Бабиш, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на две вили във Франция за 12 млн. паунда.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Президентът на Кения Ухуру Кенята и шестима членове на неговото семейство също притежават мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC. Те са свързани с 11 фирми, една от които има активи за 30 млн. долара.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, в това число министри от правителството му и членове на семействата им също притежават тръстове с милиони долари.

И президентът на Украйна фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.

От карта, публикувана на специално създаден за разследването сайт- https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/, става ясно в кои страни са открити данни за политици, които имат офшорни сметки или имоти в чужбина. Данните сочат, че такива лица има и в България, но все още не са споменати техните имена.