Новини

Премиерът Стефан Янев се срещна с японския посланик Хироши Нарахира

Традиционно добрите двустранни отношения на България и Япония бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Стефан Янев с посланика на Япония у нас Хироши Нарахира. В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата акцентираха върху интереса на двете страни да задълбочат сътрудничеството си във всички възможни сектори. Премиерът Янев изтъкна сериозния потенциал за партньорство в икономиката, културата и в сферата на иновациите. 

Предстоящото след четири години в японския град Осака „Експо 2025“ също беше сред обсъжданите теми в рамките на днешната среща. Посланик Нарахира отправи покана към българското правителство за участие на България в международното изложение, като изтъкна широкия спектър от предимства, с които страната ни би могла да се представи на форума. Министър-председателят Стефан Янев определи предстоящото събитие като добър повод България и Япония да засилят бизнес контактите си и добави, че предстои българската страна да вземе решение по отношение на „Експо 2025“. 

В рамките на срещата премиерът Стефан Янев изказа поздравления във връзка с избирането на  Фумио Кишида за премиер от японския парламент и отправи пожелания за успех на отговорната му длъжност. От своя страна посланик Хироши Нарахира акцентира върху значението на работата на служебния кабинет и на премиера Янев в един много важен за България период.