Новини

Валентин Николов, изп. директор на КСБ: Камарата на строителите в България участва активно във всички дискусии, свързани с енергийната ефективност

„Камарата на строителите в България участва активно във всички дискусии, свързани с енергийната ефективност, като пряко заинтересована страна. Искам да отбележа, че точно преди една година Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) излезе с позиция до Европейската комисия, в която се посочваше, че в  националните планове за възстановяване и устойчивост на страните членки на Европейския съюз не по-малко от 50% от средствата трябва да бъдат заделени за строителство“. Това заяви изп. директор на КСБ, който взе участие във форума „Инвестиции в устойчива енергия“, организиран  от Камарата на строителите в България в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Българската стопанска камара, Националния доверителен Екофонд и УАСГ.

„Хубаво е, че тази тенденция е силно изразена в повечето от плановете на другите европейски страни. В нашия тя е запазена и съществува и в последния документ, който бе публикуван в сайта на Министерски съвет, и ние видяхме, че отговаря на поставените критерии“, допълни той.

От думите на Валентин Николов стана ясно, че е важно всички заинтересовани страна да имат еднакъв поглед върху нещата. „Необходимо е да обединим усилията си, за да покажем, че енергийната ефективност ще има ефект върху всички нас“, каза той.

Изп. директор на Камарата коментира и възможността  в новата програма за обновяване на жилищните сгради да има самоучастие от страна на живущите. „Въпросът не е приумица на експертната общност. Това е едно изискване на Европа и се прилага в доста страни. Това е единственият начин всеки собственик да има интерес и да следи за извършената работа“, подчерта той.

Валентин Николов сподели, че сме изостанали катастрофално от другите страни в Европа по отношение на санирането.  „Сега водим дебати дали ще бъдат обновени 1000 или 1200 сгради. Няма никакво значение, защото е важно да се извършва някаква работа“, поясни той и допълни, че вижда като недостатък в нашия План за възстановяване и устойчивост, че е отпаднала възможността да бъдат енергийно обновявани еднофамилни жилища.

В края на изказването си той говори и за недостига на кадри в строителния бранш. „Ние създадохме много специалисти, бригади, които работиха по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, и като се прекрати санирането, те заминаха в чужбина. Сега тепърва трябва да търсим решение на този проблем, което ще отнеме време, но вярвам, че ще се справим“, каза Николов.

В заключение изп. директор на КСБ акцентира, че темата не трябва да се използва за политически цели, защото е свързана със съдбата на България и се очаква в следващите 30 г. да е важна тема за страната ни.