Новини

Президентът Румен Радев: От отговорността на всеки от нас зависи да градим успешно и проспериращо общество

Можем да градим успешно и проспериращо общество само върху отговорността на всеки от нас. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай празника на Стара Загора.

Държавният глава припомни, че на днешния ден през 1879 г. е поставен основният камък за повторното въздигане на Стара Загора от пепелищата на войната и изтъкна, че  този символичен акт съвпада с полагането на основите на нова България. По думите на Румен Радев днес, 142 години по-късно, изграденото през годините, носи чувство на изпълнена мисия и удовлетворение. „Що се отнася до утрешния ден, градим го днес. Вярвам, че само с единни усилия, ние като нация, можем да се справим с всички предизвикателства и да направим утрешния ден на нашите деца по-добър, по-сигурен и по-светъл“, допълни още президентът Радев.

Пред жителите и гостите на Стара Загора държавният глава отбеляза, че тежките пътни инциденти от последната седмица категорично напомнят, че „човешкият живот и здравето на децата ни са най-висша ценност и трябва да бъдем безкомпромисни и единни в тяхното опазване". Той приветства и решителността на местната власт  за усилията в тази насока.

По време на официалната церемония, провела се на площада пред общината, държавният глава удостои с Почетния знак на президента проф. д-р Иван Божков, който беше обявен и за почетен гражданин на Стара Загора. Високото отличие, връчено от Румен Радев е за изключителните заслуги на проф. д-р Божков като преподавател, дългогодишен ректор и председател на съвета на настоятелите на Тракийския университет и за активното му участие в обществения живот на Стара Загора. Президентът отбеляза, че за него е голяма чест именно в Стара Загора да връчи почетния знак, защото на старозагорци проф. Божков е отдал целия си съзнателен живот като човек, преподавател, учен и общественик.

В рамките на посещението си президентът присъства на молебен, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в катедралния храм „Св. Николай“, отдаде почит пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и разгледа изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България, както и изложбата „150 години с името Стара Загора“. По-късно, в сградата на Старозагорската митрополия Румен Радев и митрополит Киприан проведоха среща. Президентът посети и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където разговаря с част от ръководството и екипа на болницата.