Новини

Зам.-министър Иван Шишков във Видин: Превръщаме строителната илюзия в реално строителство

Пътното строителство и поддръжка е било превърнато в икономическа пирамида от предишните управляващи

Превръщаме строителната илюзия, създадена от предишните управляващи в реално строителство. Това заяви пред журналисти във Видин зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира изграждането на скоростния път от Видин до Ботевград, придружен от областния управител на Видин Огнян Михайлов и зам.-кмета по строителството на община Видин Светослав Скорчев. 

Арх. Шишков отбеляза, че обиколката е част от акцията на МРРБ за проверка на място на строителството на важните пътни инфраструктурни обекти в страната. „Доволен съм от видяното. По цялото трасе, където има фронт за работа и издадени разрешения за строеж, се работи на пълни обороти. Става дума за участъците между Ботевград и Мездра, както и между  Ружинци и Видин“, посочи заместник-регионалният министър. 

Той информира, че през месец ноември се очаква решение на съда относно Подробния устройствен план за участъка на трасето от Ружинци до Монтана, след което ще започнат процедури за отчуждаване на имоти и издаване на разрешение за строеж. Оптимистичният срок е реални строителни дейности там да започнат след средата на следващата година.  „За съжаление, както при други национални обекти и тук се натъкваме на сериозни проблеми – участъкът между Монтана и Враца го няма. Истината е, че там първоначално е имало идейно трасе, което обаче не е одобрено и АПИ стартира процедури за ново проектиране, което ще отнеме време, защото ще се прави и екологична оценка. И тук се строи от двата края, а средата просто я няма“, подчерта арх. Шишков. Той бе категоричен, че служебното правителство ще работи на максимални обороти, за да може участъкът да се строи законно и по правилата, за да се наваксат натрупаните проблеми. „Транспортният коридор е изключително важен за България и Северозапада, а е странно, че няма цялостен проект“, каза още той.

Като друг проблем,  заложен при строителството на скоростния път, арх. Шишков посочи препроектирането на седем кръгови кръстовища, които са били заложени в първоначалния проект. Те ще се заменят от кръстовища на две нива, проектите за които тепърва ще се одобряват. 

Според зам.-министър Шишков, оптимистичният срок за завършване на отсечките в строеж е между 28 и 53 месеца, както е по договор, а за връзката между Враца и Монтана все още не може да се прогнозира, тъй като процедурите започват отначало. „Отново е заложено да се пускат отделни участъци, а средата да я няма. Притеснени сме от това безобразно проектиране и строителство“, каза още арх. Шишков. За 4 години ще са готови определени участъци. Това са фактите. Ние разкрихме проблемите, назовахме ги, и сега ще работим, за да наваксаме закъсненията, каза той. 

На въпрос от журналисти – ще бъдат ли налагани санкции за допуснатите нарушения, заместник-регионалният министър коментира, че санкции могат да наложат само избирателите. 

„Строителството и поддържането на пътища е било превърнато във финансова пирамида от предишните управляващи“, бе коментарът на зам.-министър Шишков за протестите на строителните фирми. „Предишното правителство е дало 720 млн. лв. аванси на фирми за строителство, което все още не е започнало, а в същото време е възлагана работа  без да има ресурс за това. Това е пирамида“, посочи арх. Шишков.

 Той бе категоричен, че държавата има осигурени 100 млн. лв. за поддържане на пътищата през зимния сезон и подчерта, че обществото трябва да е спокойно. Средствата за чистене и опесъчаване са подсигурени и фирмите ще работят по законовите правила“, увери той. 

Във Видин арх. Шишков инспектира ремонта на синагогата. Знаковата сграда е в процес на реставрация и със средства от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Помощник-техническият ръководител Генадий Иванов запозна зам.-министъра с хода на ремонтните дейности и заяви, че до края на другата година сградата трябва да бъде готова, като се превърне в културен център на името на Жул Паскин, който е роден в дунавския град. Проектът е на стойност близо 10 млн. лв.