Новини

Европейската комисия стартира инструмент за подпомагане на учителите в началните и средните училища при използването на цифрови технологии

По повод Международния ден на учителя Европейската комисия стартира нов онлайн инструмент, който дава възможност на преподавателите да анализират начина, по който използват цифровите технологии в своите учебни дейности. Чрез поредица от въпроси инструментът SELFIEforTEACHERS може да помогне на учителите да оценят своите цифрови умения и да разберат в кои области се нуждаят от допълнително обучение и подкрепа. Днес в Любляна комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и министърът на образованието, науката и спорта на Словения Симона Кустец представиха официално инструмента.

Комисар Габриел заяви: Учителите вършат невероятна работа и искам да използвам Международния ден на учителя, за да им благодаря. Цифровите технологии могат да доведат до нови методи на учене и преподаване и дори могат да се окажат по-приобщаващи и по-подходящи за обучение на „цифровото поколение“. Инструментът, който представяме днес, ще даде възможност на учителите да направят снимка, „селфи“, на това как използват технологиите в момента и да получат съвети за подобряване на уменията си. За Европейската комисия е важно да подпомага учителите в техните усилия за учене през целия живот.

Финансиран по програма „Еразъм+“, инструментът SELFIEforTEACHERS е разработен от Комисията в сътрудничество с министерства на образованието и експерти от цяла Европа и се основава на Европейската рамка за компетентност в областта на цифровите технологии на обучителите. в която са определени различните цифрови умения, от които преподавателите все повече се нуждаят.