Новини

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обещаха членство в бъдеще на шестте съседни балкански държави, потвърждавайки обещание, дадено преди 18 години

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обещаха членство в бъдеще на шестте съседни балкански държави, потвърждавайки обещание, дадено преди 18 години. Същевременно те игнорираха призивите 2030 г. да бъде посочена като целева дата за бъдещото членство, опасявайки се от негативна реакция у дома във връзка с миграцията, съобщава Ройтерс.
След продължили седмици обсъждания, лидерите на ЕС се съгласиха, че Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово и Албания имат място в ЕС, ако изпълнят критериите в различни области - от съдебна реформа до икономика.
Но с "процес на разширяване", който е блокиран от различни спорове, включително в Брюксел, и нежеланието на сръбските лидери да признаят независимостта на Косово, мнозина на Балканите виждат декларацията на ЕС като празно изявление, отбелязва Ройтерс.
"Европейският съюз препотвърждава своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани към европейската перспектива", се казва в заключителната декларация.
В нея се посочва, че "ЕС препотвърждава своя ангажимент към процеса на разширяване", въпреки че Франция и други настояваха съюзът да се фокусира върху реформите, справедливите и строги изисквания и принципа за оценяване на собствените постижения.
Северни държави, като Дания, Франция и Нидерландия, се опасяват от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и зле управлявания процес на миграция на източноевропейските работници във Великобритания, който настрои много британци срещу ЕС. България е против преговори със Северна Македония заради спор за езика, културата и общата история, отбелязва Ройтерс.
Опитът на ротационния председател на ЕС Словения 2030 г. да бъде посочена като целева дата за присъединяване на шестте страни от Западните Балкани се провали. ЕС не спази и други обещания, които са осезаеми за гражданите, като отпадането на визовия режим за Косово, посочва агенцията.
Увеличаването на съюза до 33 членове би усложнило и без това трудното вземане на решения в рамките на блока и подчертава нуждата от вътрешни реформи в ЕС, с каквито малко държави искат да се заемат сега, отбелязва Ройтерс.
Европейският съюз очаква от страните от Западните Балкани да хармонизират външната си политика с тази на ЕС, допълва агенция ТАСС, като се позовава на заключителната декларация от срещата на върха в Бърдо при Краню.
Ние отново потвърдихме очакванията, че нашите партньори ще продължат да задълбочават нашето сътрудничество в сферата на общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, ще обезпечат забележим и устойчив напредък в посока на пълна ориентация с позициите на външната политика на ЕС и ще действат в съответствие със своя европейски път, се казва в документа.