Новини

Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ с декларация относно протестните действия на пътностроителните фирми

Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ изпрати до медиите декларация относно протестните действия на пътностроителните фирми.

"С настоящата декларация сдружение „Европейски център за транспортни политики“ изразява принципната си подкрепа относно необходимостта от нормализиране на отношенията в сектор „Пътно строителство“. Ние оценяваме колко са важни развитието и поддръжката на пътната инфраструктура като основа за силен икономически растеж. В същото време качествените и безопасни пътища са фундаментът, от който се нуждае Република България като страна с най-високи нива на пътно транспортен травматизъм в ЕС", се посочва в декларацията.

От Сдружението поясняват, че многократно са отстоявали тяхната принципна позиция, че не бива да се прави компромис с качеството и материалите, които се влагат в транспортните инфраструктурни обекти. "В същото време ясно осъзнаваме и отчитаме, че в сектора има както недобросъвестни, така и много коректни изпълнители, и се противопоставяме на това те да бъдат поставяни под общ знаменател", се казва в позицията.

"За съжаление в последните шест месеца фирмите, осигуряващи поддръжката и изграждането на транспортната инфраструктура, са поставени в изключително тежка ситуация. Редица предприятия дори са изправени пред сериозния риск от фалит. Това застрашава икономическата стабилност в цели региони и ще изправи много български семейства пред трудната ситуация тази зима да са в тежък недоимък. От друга страна липсата на адекватна поддръжка сериозно застрашава сигурността на нашите граждани по пътищата. Изоставането на изграждането на стратегическите обекти ще изправи България пред невъзможност да изпълнява основното си задължение като страна член на ЕС, а именно да изгради инфраструктура, по която да се придвижват свободно и безопасно хора, стоки, услуги и капитали. ЕЦТП настоява за нормализиране на отношенията в сектора, за изплащането на дължимите суми, там където те наистина се дължат, и то в спешен порядък, за да се гарантира на български граждани, че няма да останат без работа на прага на зимата. С настоящата декларация подкрепяме и също настояваме за оставката на министъра на РРБ Виолета Комитова. Нейните действия и бездействия са довели сектор „Пътища“ до ситуация, при която България не може да изпълнява задълженията си като страна членка на ЕС", посочват от Сдружение „Европейски център за транспортни политики“.