Новини

Зам.-министър Иван Шишков: Пътностроителни фирми са получили почти 1,5 млрд. лв. аванси

Пътностроителни фирми са получили почти милиард и половина аванси за обекти, като се строи само 363 млн., а над милиард лева са излатените аванси за обекти, за които все още няма готовност да се строи. Това каза в студиото на “Денят започва” заместник регионалният министър арх. Иван Шишков по повод четвъртия национален протест на пътностроителния бранш, съобщиха от БНТ.

“Един от основните проблеми, които съществуват между нас и фирмите, е затова, че държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира парите, които са на целия български народ. Няколко пъти стана въпрос, че има големи инфраструктурни обекти, за които са раздавани пари, за които няма планове - тоест очевидно ще започне да се строи1 с години напред, а в част от тези фирми има над милиард на българските данъкоплатци. Затова ние искаме да водим разговор с тези фирми как ще гарантираме парите на държавата, които са в тях. Считам, че това е фундаментален проблем”, отбеляза той.
По думите му на част от пътностроителните фирми са раздавани пари по непрозрачен начин и без правно основание.

“Всяка година държавата е отпускала бюджет за ремонт на пътища и зимно поддържане в рамките на около 300 млн. за всичките фирми. Те са правили работа за над 1 млд. за годината и в края на годината с постановление на МС са им раздавани пари. За тези обещавани пари няма правно основание, защото тези пари ги няма в бюджета”, обясни арх. Шишков.