Новини

Министър Янаки Стоилов: Амбицията на служебното правителство е да се предложат промени в ЗОП, които да бъдат приети от следващото правителство (видео)

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов даде брифинг в министерството, на което засегна проблемът с използването  на ин хаус поръчки.

"Днешната пресконференция е по чувствителната и конфликтна тема за т.нар ин хаус процедури", сподели в началото на брифинга министър Стоилов.

"Смият ин хаус е процедура, която е съвместима с европейските регулации, разбира се при определени условия и ограничения. Ние също смятаме, че тя може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с нея, каквато е широката практика през последните години", подчерта той.

"Виждаме в областта на пътното строителство, икономиката и транспорта, превратно използване на ин хаус процедурите за избягване на обществени поръчки. В тези случаи държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без изпълнение на конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи, когато държавата се създала свои предприятия, но те не се използват пълноценно за дейностите, за които са създадени", коментира Стоилов. Той даде като лош пример в това направление държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД.

"С малки корекции в Закона за обществени поръчки, специално в чл. 14, могат да бъдат преустановени тези практики", допълни министърът на правосъдието.

"В момента Агенцията по обществените поръчки работи за това да се представят предложения за промяна в нормативнаота уредба. Амбицията на служебното правителство е да се предложат промени в ЗОП, които да бъдат приети от следващото правителство", каза той.

"Ние смятаме център за събиране за предложенията по промени в ЗОП да бъде Агенцията по обществени поръчки", допълни той.