Новини

МОН даде на училищата списък с 11 допустими Covid теста

Единайсет антигенни теста за диагностициране на Covid-19, налични на пазара у нас, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Тестовете са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщиха от МОН.

В списъка са изброени 6 теста със самотестуване с носен или гърлен секрет и 5 теста от слюнка за професионална употреба от медицински специалист и за самотестуване. Към всеки от тях има листовка за употреба, преведена на български езки.

От Просветното министерство изтъкват, че са поискали информацията от Агенцията по лекарствата, за да улеснят от една страна образователните институции при организиране на тестването, а от друга - родителите при вземането на решение за тестването на децата им и избор на конкретен вид тест.

От МОН напомнят, че в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избраният вид тестове от РЗИ.

Ако там не разполагат с тях, училищата могат да ги закупят сами при наличие на финансови средства.

Вчера стана ясно, че всички училища и детски градини ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените си разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното и водата.

При актуализацията на Държавния бюджет за тази цел са предвидени 8 милиона лева.