Новини

Инж. Стефан Чайков, председател на УС на ББК "Пътища": В момента се намираме във фаза на диалог с Министерството на регионалното развитие и благоустройството

В момента се намираме във фаза на диалог с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Нашите протести бяха широко отразени и обществото знае кога беше премината една граница, която доведе до  ескалиране на протестите. Това заяви пред БНР инж. Стефан Чайков, председател на Българска браншова камара "Пътища". 

"Приемаме на този етап тезата на МРРБ, че е станало недоразумение и заради това от миналия вторник водим интензивен диалог за намиране на решения на спорните въпроси между бранша и министерството. Проведоха се поредица от срещи и в МРРБ и в АПИ. В петък ние предложихме на регионалното министерство един проект на споразумение, което според нас удовлетворява и двете страни. Очакваме реакцията от страна  на държавата. Уговорката е, че реално в сряда сутринта, тъй като темата изисква задълбочен анализ, тогава се очаква държавата да отговори", подчерта инж. Чайков.

"Единственото, което е нужно, е държавата да ускори процедурите, които са необходими за издаване на строителни разрешения на обектите, и те ще бъдат завършени", допълни той.

Председателят на УС на ББК "Пътища" обясни, че отпуснатите авансови средства са по договори с "Автомагистрали" ЕАД за ново строителство, а сумите, които пътните строители претендират, са по договори с АПИ за текущ ремонт и поддържани. "Няма как да се смесват възложителите", подчерта Чайков. 

Инж. Чайков посочи, че няколко пъти са обявявали, че около 600 млн. лева трябва да бъдат преведени на пътностроителните фирми, за да не спре работата по обектите, които са поели: "Междувременно сумите се увеличават непрекъснато".

"За септември беше обявен около 1 млрд. лв. излишък. Бюджетът предвижда възможност за достигане на около 4,5 млрд. лева дефицит. Не е задължително Народно събрание, важно е дали служебното правителство иска да води такъв тип политика. От 1998 г. бюджетът на АПИ е допълван със средства от държавния бюджет с решение на Министерски съвет. Въпросът е на какъв етап правителството ще стигне до становището, че би могло да отпусне пари от евентуални излишъци в бюджета с постановление на МС", посочи още инж. Чайков.

Председателят на Браншовата камара "Пътища" беше категоричен, че исканията им не са политически.