Новини

Арх. Иван Шишков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството: Никой не иска да води война с пътностроителните фирми

Искаме законът да излезе над властта. Властта е била силно смазала закона, той е този който дава или не дава, а не властта. Фирмите искат пари от властта, при положение, че ние нямаме законовите механизми да ги дадем. Ако продължава властта да е над закона, е много страшно". Това заяви пред БНР арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.  Той беше категоричен, че без решение на  Народно събрание не могат да се дават средства.

"Пътностроителните фирми са поискали да гарантираме едни пари сега и едни пари до края на март. Това, което министър Виолета Комитов е направила, и което е говорено в Министерски съвет, е за бюджета за 2022 г. да се даде предложение да бъдат заложени за тези текущи ремонти 1,4 млрд. лева. Искаме да сложим ред в тази история, да се прекрати практиката с плащане в края на годината. Образно казано - те строят, а после се прави бюджетът, кое е първото - първо се планира и се прави бюджет, а какво се прави. ТФирмите строят под прикритие и накрая гаранцията остава в държавата, а те си вземат парите. Не смятам, че това е нормално", коментира Шишков.

Заместник-министърът подчерта, че никой не иска да води война с пътностроителните фирми, но трябва ясно да бъде казано кое как е направено и по кой начин фирмите могат да си вземат парите.