Новини

Зам.-министър Иван Шишков: Амбицията ние във вторник до края на деня да имаме конкретен отговор на предложението на ББК „Пътища“

Амбицията ние във вторник до края на деня да имаме конкретен отговор на предложението на ББК „Пътища“. Това заяви пред БНР арх. Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Попитан колко са парите, които държавата дължи на пътностроителните фирми той отговори, че точната цифра трябва да знаят от браншовата организация. "Ситуацията е изключително сложна, защото можем да кажем, че в предишното управление не е имало върховенство на закона. Властта е била натиснала закона в такава степен, че той не се е прилагал както е трябвало. Ние ставаме жертва на създалата се ситуация", поясни той.

"Всяка година се е случвало едно и също. До сега бюджетът на АПИ е бил винаги около 300 млн. лв. и всяка година са извършвани ремонтни дейности за над 1 млрд. лв.Сега не сме още края на годината и няма яснота дали има излишък от бюджета. Надяваме се да има работещо Народно събрание в края на годината. Всичко, което ние казваме е, че въпросът може да бъде решен в следващото Народно събрание. Те искат парите сега и веднага. Искат от служебния кабинет да поеме гаранции за нещо, за което не може да направи подобно нещо. Ние можем само да им платим парите за зимно поддържане в размер на 100 млн. лв. В момента търсим вариант да има платим още 130 млн. лв. по тези договори и след това ще оценим работата, която са свършили до този момент и да предложим на Народното събрание начин, по който те наистина да си вземат парите", каза още арх. Иван Шишков.

"Друго, което искам да посоча е, че са възлагани на фирмите под формата на текущ ремонт да правят основни ремонти, което обаче включва много повече работа. Трябвало е ръководството на АПИ в тези случаи да обявява поръчка за изпълнение и да възлага чрез търг коя фирма ще направи основния ремонт на даден път. В такива случаи се изисква одобрен проект и разрешение за строеж. Ние направихме проверка и стана ясно, че за част от тези пътища, по които и в момента се прави текущ ремонт, има готови проекти за основен ремонт. Очевидно в бързината старото ръководство на АПИ си е позволило да даде да се правят строителни дейности, които са свързани не с основния, а с текущия ремонт. Оказва се, че са извършили незаконно строителство', сподели той.

По думите на зам.-министъра за МРРБ е много лесно да направи проверки и да организираме пресконференции. "Ако се наложи ще го направим, но не виждам смисъл от това. Лошото е начинът, по който законът е прилаган по беззаконен начин. Изключителен проблем е това", поясни той.

"Цялата тази нерегламентирана дейност, която е извършвана години назад между държавата, представлявана от АПИ и между тези фирми, според мен те трябва да докажат на обществото дали са жертва или съучастник в тази история. В тази цялата ситуация според мен те не са имали друг избор да работят", подчерта арх. Шишков.

"Ние има протягаме ръка и искаме да си говорим с тях. Министър Комитова е коментирала в Министерски съвет в бюджета на АПИ за следващата година да бъдат заложени 1,4 млрд. лв. Ние искаме да сложим ред в цялата тази история. Искаме да се прекрати практика държавата да се разплаща с пътностроителните  фирми в края на годината. Искаме първо да се планира и след това да се строи', информира зам.-министърът.

"Никой не иска да води война с нашите строителни фирми", подчерта той.

Той говори и за раздадените от авансови средства за изгграждането на лотовете на АМ „Хемус“ и за пътя Видин-Ботевград. "За съжаление те са раздадени за бъдещо строителство, за  което за част от него няма даже и планове. Ние не знам и трасето за тези отсечки. Ние сме изключително притеснени какво ще стане с тези пари, защото по начина, по който са раздавани е смущаващ. Прокуратурата се е самосезирала по случая", заяви арх. Шишков.