Новини

Зам.-министър Иван Шишков: Строителните фирми трябва да покажат на обществото с поведението си дали са жертва или съучастник в създалата се ситуация

„Искаме да сложим ред, като първо се прави бюджетът, а после се строи. Искаме законът да бъде поставен над властта, защото властта е смазала закона. Протягаме ръка на строителните фирми и искаме да им помогнем. Нека сега покажат на обществото с поведението си дали са жертва или съучастник в създалата се ситуация. “ Това коментира заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
 
„Никой не иска да води война срещу строителните фирми“, подчерта Шишков и обясни, че в момента ръководството на МРРБ търси  правния и икономически механизъм да бъдат изплатени заработените от пътните фирми средства за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Той обаче изрично подчерта, че за част от текущия ремонт е имало изготвени проекти като за основен ремонт. Поради което строителни дейности, извършвани без ясни регламенти, водят до некачествено строителство. А никой не иска това.
 
„Ние не казваме, че фирмите няма да си вземат парите, но няма да е по начинът, по който са раздавани до сега“, обясни още веднъж Шишков.
 
Той припомни, че предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложило работа, надхвърляща два и три пъти възможностите за разплащане, предвидени в бюджета на агенцията. Именно липсата на правна и икономическа дисциплина е довела до тази изключително сложна ситуация.
 
„Амбицията ни е до вторник да имаме конкретен отговор на даденото от строителните фирми предложение за споразумение“, уточни заместник – регионалният министър.
Той беше категоричен, че служебният кабинет може да поеме гаранции за разплащане на зимното поддържане – 100 млн.лв, като се търси вариант за осигуряване на още 130 млн.лв. по настоящите договори за текущ ремонт и поддръжка.
 
Иван Шишков съобщи, че регионалният министър Виолета Комитова води разговори в Министерски съвет в бюджета за следващата година да бъдат предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища 1,4 - 1,5 млрд.лв. Целта е да се прекрати порочната практика за плащане в края на годината. 
„Протестиращите пътни фирми в голямата си част се представляват от бивши шефове на АПИ и съм сигурен, че освен от пътно строителство тези хора разбират и от администриране и са абсолютно наясно със ситуацията“, беше категоричен заместник - министърът, който посочи още, че протестите на фирмите е трябвало да бъдат пред централата на ГЕРБ.