Новини

КСБ: Цените на строителните материали скачат, нужна е индексация на договорите

Камарата на строителите в България е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев

Цените на строителните материали бележат невиждан ръст – между 30 % и над 100%, и е необходимо България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови.

Това обясни в интервю за БНР инж. Любомир Качамаков, председател на областното представителство на КСБ в София и вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC).

Над 100 процента е скокът в дървесината, желязото. Всички продукти бележат ръст – изолации, бетон и др. Проблемът не е само в България, а в цяла Европа, но тук липсват механизми за индексация на цените и основно на тези, които вече са договорени, обясни инж. Качамаков. И добави, че по данни на ЕК строителният сектор генерира почти 10 на сто от БВП на ЕС.

Инж. Качамаков даде пример с проектите, финансирани  с евросредства - докато се придвижат проектите, одобрят се апликационните форми и се стигне до строителството, минават две или повече години, а в договорите са заложени стари цени. Във ВиК проектите например цените на материалите са скочили над 30 на сто, което е много сериозно увеличение.

КСБ е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев, за да се потърси решение по договорите, в които възложител е държавата или общините. Камарата има готовност да представи информация как отделни европейски страни се справят с проблема – някои имат работещи методики за индексация, но други го решават аварийно. Например в Румъния от август с министерско постановление се позволява индексация при разплащане по вече подписани договори.

 

Цялото интервю на инж. Любомир Качамаков може да чуете тук:

https://bnr.bg/horizont/post/101542897/stroitelnite-materiali-poskapnaha-ima-nedostig-zaradi-namaleno-proizvodstvo