Новини

Зам.-кметът Десислава Билева: Над 600 дървета засаждаме в дворовете на детски градини и училища тази есен

„Започваме есенната инициатива „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“, която реализираме от три години по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тази есен ще засадим над 600 широколистни дървета в над 20 детски градини и училища. Това каза днес заместник-кметът на София по направление екология Десислава Билева, която участва в засаждането на дървета в двора на Детска градина 90 в район Надежда.

В инициативата се включи и олимпийската шампионка Стойка Кръстева и кмета на района Димитър Димов.

Инициативата започна от ДГ 90 в район Надежда, където заедно с децата бяха засадени 20 широколистни дървета от вида липа, ясен, чинар. Детското заведение е едно от 50-те в София, които развиват в своя двор и био градинка, в която учат децата как се отглеждат зеленчуци и подправки.

„Включвам се в инициатива на Столична община, защото за мен е важно София и цяла България да стане по-зелена. Радвам се да видя децата да се учат да засаждат и отглеждат дървета, както и в грижа за природата.“ - заяви Стойка Кръстева.

Директорката на детската градина г-жа Катя Йорданова посочи, че след обновяване на сградата на детското заведение по програма „Региони в растеж“, продължаваме с подкрепата на общината с озеленяваме на двора и превръщането му в още по-красиво място за децата.

Над 50% от територията на София е зелена, каза също зам.-кметът Билева. Заедно с пролетната инициатива за засаждане на дървета в училища и детски градини тази година засаждаме над 1000 дървета.

През пролетта в града засадихме над 2100 дървета в града, а за есента се предвиждат повече. Над 1200 са по улици и булеварди и 350 в паркове и градини. Използвани са широколистни видове като липа, кестен, каталпа, явор, ясен, акация, чинар, дъб, габър.

Над 5000 са новите дървета от миналата година, каза също Билева.