Индексация сега!

КСБ и ИТН с идентични позиции за нуждата от индексация на цените по договорите в строителството

Камарата започна поредица от срещи с политически партии

Камарата на строителите в България и политическа партия „Има такъв народ“ имат идентични позиции за нуждата от изработване на механизъм за индексиране на договорите в строителството. Това стана ясно на среща днес между ръководството на КСБ и представители на ИТН. С нея беше даден старт на поредица от разговори, инициирани от Камарата с политическите формации, които според социологическите проучвания влизат в 47-ото Народно събрание.

От страна на гостите присъстваха Виктория Василева, главен секретар на ИТН, Георги Георгиев, координатор на експертната група на партията по "Регионално развитие и инфраструктура" и експертът Веселин Станков. Домакините бяха представени от председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор Валентин Николов, членовете на Изпълнителното бюро проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски, вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков и председателят на Комисията за воденето, поддържането и ползването на Централния професионален регистър на строителя доц. Георги Линков.

Камарата и политическата формация споделят общото мнение, че решаването на проблема с драстичния скок в цените на строителните материали трябва да протече в две фази – спешна и дългосрочна. В първата е нужно да се приеме бързо решение за вече подписаните договори. От страна на КСБ беше изразена позиция, че това може да се реализира чрез правителствено постановление, както е направено в съседна Румъния. От ИТН ще настояват още при приемането на бюджета за 2022 г. от новото Народно събрание да бъдат заложени средства за индексация. Втората фаза включва изработване и приемане на поредица от изменения в закони и в нормативната уредба.

Инж. Терзиев изрази желанието на Камарата нейни представители да бъдат включени в ресорната парламентарна комисия, както и в работните групи по въпроси от нейната компетентност. Разбиране срещна и друго предложение на КСБ – да се въведе изискване всички строително-ремонтни работи, финансирани с публични средства, да бъдат извършвани само от компании, вписани в регистъра на строителя, който Камарата поддържа. Целта е да се осигури прозрачност и гаранции за качеството на извършените дейности.