Новини

Германия въведе нови правила за пристигащите от България

От днес България и Хърватия стават част от групата държави от Европейския съюз, обявени за високорискови COVID зони, реши германското правителство, информира БНТ.

Всеки, който не е напълно ваксиниран или оздравял, който влиза на територията на Германия от високорисков район, трябва да бъде поставен под карантина за 10 дни. Срокът на карантината може да се съкрати до пет дни след представяне на отрицателен тест за коронавирус.

Досега Румъния, Литва и Словения бяха единствените държави членки на Европейския съюз, спрямо които се прилага това правило. В световен мащаб около 70 държави са изцяло или частично включени в рисковия списък на института "Роберт Кох". Освен България и Хърватия, от днес ще бъдат добавени Камерун, Сингапур и Република Конго. Кения, Косово, Ирак и Хондурас бяха извадени от този списък.

Страните и регионите с особено висок риск от заразяване се класифицират като високорискови зони. Решаващ, обаче, е не само броят на инфекциите. Останалите критерии са скоростта на разпространение на вируса, тежестта върху здравната система или липсата на данни за състоянието на коронавирусната ситуация.

Cross.bg