Новини

Пределната цена за антигенен тест ще бъде 10 лв.

Антигенните тестове щели да струват най-много 10 лв., обеща служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на днешната извънредна среща при президента във връзка с разрастването на Ковид кризата.

Припомняме, че тези тестове се поемат от държавата, но не се поемат разходите по взимането им от медици в имащите право на това сертифицирани лаборатории.

"Има информация, че въпреки обявените от вас безплатни тестове, на места цените варират от 15 до 40 лева. Представете си един работник, който се нуждае от сертификат, но не иска да се ваксинира, да плаща до 40 лева, за да ходи на работа.

Искам да вземете спешни мерки", призова президентът Радев.

"В петък започнахме да подписваме договори със сертифицираните лаборатории, като до понеделник по обед трябва да имаме договори с всички тях. Пределната цена на взимането на тест, която е записана в договора, е 10 лева.

Тя не може да е по-висока, а лаборатория може да реши да взима и по-ниска цена", увери Стойчо Кацаров.

Относно контрола за спазването на мерките - ще бъдат създавани съвместни патрули между служители на МВР и РЗИ.

"Разбира се, че такива мерки няма как да се осъществят качествено без съвместна работа. В тези екипи в зависимост от вида на обектите, ще бъдат включени и екипи на БАБХ, както и други контролни органи", каза от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

Cross.bg