Новини

На Димитровден строителите празнуват своя професионален празник

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски (Димитровден). Това е и професионален празник на българските строители.

По повод празника Камарата на строителите в България получи и множество поздравителни адреси.

„Приемете моите най-искрени поздравления по повод Вашия професионален празник! На този ден отдаваме заслужено признание на всички Вас, избрали една престижна и съзидателна, но и трудна, и изискваща професия – тази на строителя. Съграденото от Вас оформя средата ни за живот и създава условия за общото ни благополучие. Поверената Ви отговорност е голяма, всекидневна и от нея не може да бъде отстъпвано. Затова трябва да оценяваме постиженията, но да не подминаваме предизвикателствата“, пише в поздравителния адрес на президента Румен Радев до председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

„Изграждането на солидни основи за просперитета на страната ни е наша споделена мисия. Затова вярвам и разчитам, че можем да решаваме проблемите заедно, така че дори и във време на трудности да създаваме стабилна, привлекателна, добре устроена за живот и работа среда. Защото именно изградената среда най-добре отразява едно общество: неговите възможности и стремежи, технически постижения, но най-вече – ценности и идеали“, посочва още Радев.

„Уважаеми български строители, Вашият градивен труд остава своя отпечатък навсякъде около нас- във всеки дом, във всеки град, из цялата страна, сега и занапред. Убеден съм във Вашия стремеж да прилагате най-високи стандарти в сферата на своята дейност.  Бъдете удовлетворени и горди от постигнатото! Нека то остави достойна следа, съизмерима с тази на доказани във времето майстори като Колю Фичето. На всеки Вас желая крепко здраве и благоденствие“, пожелава президентът Радев.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова отправя към строителите следните пожелания: „Приемете сърдечните ми поздравления по повод 26 октомври – професионалния празник на българските строители, който по традиция отбелязваме на Димитровден. Бих искала да използвам повода, за да изразя своето удовлетворение от традиционно конструктивното сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България. Строителният отрасъл е един от водещите секторите в икономиката. Уверена съм, че и през следващите години той ще продължи да осигурява нови работни места и растеж, защото всичко, което излиза изпод Вашите ръце, дава облика на средата, в която живеем и която остава за поколенията“.

„Продължавайте да бъдете все така всеотдайни в работата си! Пожелавам на Вас и колегите от бранша успешно реализирани проекти и изкачени професионални върхове, а в личен план – благополучие, топлина и разбирателство в семейството. Нека Свети Димитър да пази и закриля Вас и близките Ви хора! Честит професионален празник!“, пише министър Комитова в адреса си до инж. Илиян Терзиев.

Своето пожелание до строители отправя и Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. „Поздравявам от сърце всички строители, архитекти, проектанти, инженери, Камарата на строителите в България, вестник "Строител" и  всички, които са ангажирани в сферата на строителството! Строителят е този, който „пише“ историята и дава възможност тя да бъде надградена от идните поколения. Строителният сектор в България играе важна роля при предоставяне на иновативни решения на икономическите, социалните и климатичните предизвикателства. В трудни моменти строителите продължават да работят с отговорност и висок професионализъм за по-добра среда за живеене, бизнес и инвестиции, за създаване на условията за връзка между хората“.

„Предизвикателство днес са повече инвестиции в модерни технологии и цифровизация, които да подпомогнат и ускорят развитието на строителния бранш в България. Същевременно съм убедена, че Строителят с неговия талант и креативен дух не може да бъде заменен от машините. Той е водещият в творческия процес на строителството. Вярвам, че ще съумеете ефективно да съчетавате възможностите на програмите и инициативите в ресора ми като „Хоризонт Европа“ и „Еразъм+“, „Нов Европейския Баухаус“ с фондовете на кохезионната политика за повече инвестиции в иновации и нови технологии, за да се превърнат градовете и общините в по-зелени, по-привлекателни и по-устойчиви места за живеене“, пише в адреса си еврокомисар Мария Габриел.

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев и изп. директор и член на УС на КРИБ Евгени Иванов пишат: „За нас, като национално представителна работодателска организация е чест, че единственият легитимен представител на работодателите в сектор „Строителство“, който успешно защитава интересите на своите членове и гарантира стабилност и лоялна конкуренция в отрасъла, е дългогодишен член на УС на КРИБ. Като наш колективен член Камарата на строителите в основен партньор и инициатор при формиране на позициите на Конфедерацията за разрешаване на проблемите и провеждане на политиките в сектора. Безспорен е приносът на Камарата на строителите в България в изграждането и усъвършенстването на нормативната уредба, регулираща сектора. Сектор, фундаментален за една модерна икономика, реализиращ важни инфраструктурни проекти и изпълняващ важна роля при формиране на жизнения стандарт на обществото“.

„В навечерието на професионалния Ви празник бихме искали да пожелаем лично на Вас и на всички работещи в сектора архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството, много здраве, професионални и лични успехи“, пожелават още от КРИБ на инж. Илиян Терзиев.