Новини

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов се срещна в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов се срещна в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция "Права на човека и правова държава" към Съвета на Европа Христос Джакумопулос, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

От страна на ръководителя на Съвета на Европа са били поставени и въпроси спрямо България по теми, които представляват засилен интерес за Съвета.

По време на срещата министърът на правосъдието и генералният секретар са обсъдили сътрудничеството между България и международната организация в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Янаки Стоилов е запознал представителите на Съвета на Европа със стъпките, които страната ни предприема за въвеждане на електронно правосъдие, повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор в настоящите конституционни рамки, с пътната карта за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, приета от Министерския съвет през август 2021 г.