Новини

Арх. Виолета Комитова: Започнахме да работим по предложения за промени по Закона за устройство на територията

Ние още първия ден на служебното правителство започнахме да мислим по промени в няколко важни закона, които касаят инвестиционния процес и по няколко наредби. Поставили сме си прости, лесни и краткосрочни задачи. Служебното правителство няма възможност за цялостна промяна на закони.  Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

"Започнахме промените с наредбата за паспортите на жилищните сгради. Това бе една безумна наредба. "В текстовете на наредбата бе записано, че която до 2024 г. всички
сгради в страната трябва да се сдобият с паспорти. Премахнахме този срок, защото паспорт на сградата е необходим само ако имате намерение да правите промени по сградата и е безсмислено една баба на село, която няма намерение да прави нищо, да дава по хиляда лева", каза още Комитова.

"Другата наредба, която променихме бе свързана с изискваше във всяка жилищна сграда да се направи улеснен достъп за лица с увреждания.", информира тя.

"Започнахме да работим и по Закона за устройство на територията .Имаме предложения как да го променим, така че да са доволни всички", каза още арх. Комитова.

„Работим и по т.нар. поръчка на инжнеринг. Повтарям за пореден път, че това е вид обществена поръчка за строителство, при която има възможности за оскъпяване на строителството, ниско качество на строителството и възможност за тежки корупционни практики. Заради това ние считаме, че инженерингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има и 1 лв. публични средства", сподели министърът. 

По време на пресконференцията тя говори и за възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения. Тя представи мерки, които МРРБ е предприело за борба с корупцията при получаването на разрешителни за строеж на сгради.

По думите на служебния министър арх. Виолета Комитова административната тежест и дългите срокове за получаването на разрешително за строеж са изгонили много чуждестранни инвеститори.