Новини

ДБ ще разчита на експертизата на КСБ по важните за строителния отрасъл теми

„Демократична България“ и Камарата на строителите в България ще си партнират в решаването на проблемите на строителния отрасъл. Това стана ясно на среща днес между политическата формация и браншовата организация. ДБ беше представена от Ивайло Мирчев, а домакините - от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор Валентин Николов, проф. д-р ик. н. инж. Николай Михайлов, член на УС и ИБ на КСБ, вицепрезидента на Европейската федерация на строителната индустрия и председател на ОП на КСБ - София инж. Любомир Качамаков и председателя на Контролния съвет инж. Благой Козарев. 

Разговорът беше в рамките на инициираните от КСБ срещи с политическите формации, които според социологическите проучвания ще влязат в 47-ото Народно събрание. 

Инж. Терзиев представи пред госта трудностите, които отрасълът среща с изпълнението на проектите заради драстичния скок в цените на строителните материали, както и с необходимостта България да приеме механизъм за индексиране на стойностите, който да важи и при повишаване, и при намаляване на някой от показателите, определящи крайната стойност на строителния продукт. Председателят на УС на КСБ обясни, че 60 на сто от нея се образува от цената на материалите. Отделно има и проблем със забавяне на доставките, което също затруднява работата.

Готови сме още в първите дни на новото Народно събрание да задвижим темата, каза в отговор г-н Мирчев. И добави, че „Демократична България“ разчита на съдействие от браншовите организации. Народното събрание трябва да използва експертиза отвън –отворени сме и ще се допитваме до вас, каза още той.

Проф. Михайлов добави, че проблемът с повишаването на цените се отразява и върху възложителите, които разбират трудностите, но нямат законов механизъм за индексиране на стойностите по договорите. И ако опитат по някакъв начин да компенсират поскъпването, ще бъдат обвинени в недобросъвестни действия между възложител и изпълнител. Инж. Козарев изрази надежда за подкрепа в държавния бюджет за 2022 г. да залегнат средства за индексиране на стойностите на договорите.

Ивайло Мирчев пое ангажимент представител на КСБ да бъде включен в обществения съвет към парламентарната регионална комисия. Гостът беше запознат и с работата на КСБ по дигитализация в строителството.