Новини

МТИТС и Транспортната общност ще работят заедно за цялостното завършване на Коридор VIII

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Транспортната общност ще работят заедно за цялостното завършване на Коридор VIII. Това стана ясно на проведена среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и Матей Законшек, директор на Постоянния секретариат на Транспортната общност със Западните Балкани.

„Целта е да дадем тласък на развитието на дейностите, свързани с изграждането на устойчива пътна и железопътна инфраструктура по Коридор VIII“, каза министър Алексиев.

От своя страна представителите на Транспортната общност заявиха своята готовност в подкрепа на усилията за реализацията на проекта по отношение на финансиране на ниво Европейска комисия.

Министърът посочи, че трасето ще доведе до по-добра транспортна и икономическа свързаност, както и подобряване на ефективността на транспортните услуги. „На българска територия Коридор VIII преминава по маршрута ГКПП „Гюешево” - Перник - София - Пловдив - Бургас/Варна. Като цяло инфраструктурата е в добро състояние и се изпълняват много проекти за нейното модернизиране“, отбеляза Христо Алексиев.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за развитие на Коридор X, както и че разширяването на пилотния проект „Зелените ленти“ ще допринесе за развитието на свързаността на Балканите.