Новини

Министър Комитова: Стартирането на нашите проучвания по АМ "Хемус" започна след сигнал от Комисията „Манолова” в Народното събрание

„Стартирането на нашите проучвания по АМ "Хемус" започна от Комисията „Манолова” в Народното събрание.  В хода на проучванията се натъкнахме на раздаване на пари през процедурен хаос, по закон, възприет през 2016 г. от Народното събрание. Някои хора са смятали, че могат да раздадат 1 млрд. лв. на фирми през този процедурен хаос. Смятаме, че през 2020 г. не е имало необходимост да се раздадат 1 млрд. лв. на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че нямат разрешение за строеж на отсечките от 4 до 9 на „Хемус”, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, информират от 24 часа. 

„За лотове 4,5  и 6 веднага се заехме да ускорим отчуждителните процедури. Най-тежко е състоянието на лотове 7,8 и 9 – там начертаното трасе минава през свлачищни зони,
минава през защитена зона от Натура 2000, както и през специален обект. Трасето трябва да бъде преместено. Върнахме се към изходна позиция. Чертаем ново трасе и започваме ново геоложко, геодезическо проучване”, обясни още Комитова.

„Защо са дадени пари за лотове 4,5,6,7,8,9 на магистралата? Още нямаме отговор. Тези пари са раздадени от г-н Беличев, който твърди, че нили застраховани със застрахователни полици. В България няма застрахователна компания, която да издържи на това - да ни върне 1 милиард по застрахователни полици. Считаме, че тези пари са подложени на огромен риск и не е имало нужда да бъдат раздавани през 2020 г. ”, посочи още тя.