Новини

50 дъбови фиданки засади екипът на „Трейс Груп Холд“ АД в парк „Хиподрума“ в София

„Изправя се един монах и казва на Св. Климент Охридски: построихме тук нови къщи, нови черкви, но пътеките до тях са голи. Трябва нещо да посадим, да има сянка, да пеят птички, да растат цветя. Добре, казал епископът, но какво да посадим? Най-бързо ще израснат тополите, ябълките или липите, отвърнал монахът. И добавил: Те обаче са „женски” дървета, меки, не стават за нищо. Нито греда може да направиш от тях, нито мост, нито къща да построиш. Какво тогава да посадим? Ами най-добре е дъбове, бил отговорът. „Обаче, прибавил монахът, като гледам твоята гола глава и моята бяла брада, нито ти, нито аз ще минем под сянката на тези дъбове”. Нищо, казал Св. Климент Охридски, още днес садете дъбове.”

(Легендата е разказана от акад. Антон Дончев)

 Екипът на „Трейс Груп Холд“ АД  проведе акция по засаждане на дъбове, която  е част от събитията, с които се отбелязват 25 години от създаването на компанията. В парк „Хиподрума“ са засадени 50 броя дъбови фиданки, с височина 3,5 м, при спазване на инструкциите на озеленителите. Председателят на УС на Трейс, г-жа Десислава Любенова коментира избора да се засади дъбова гора: “Освен, че дъбът носи знакова сила и заряд, той е част от нашата философия за живеене. Дъбът е свещено дърво за българите (Бъдникът, който гори на Бъдни вечер, винаги е дъбово дърво ; На Игнажден полазникът влиза в къщата с дъбова пръчка; дъбът е единственото дърво, което може да замести храма. Освен това дъбът е издръжлив на градски условия (замърсен въздух и засоляване на почвите);в млада възраст расте бавно, но на десетата година растежът му се засилва; живее 400 – 500 години. Надяваме се, всички фиданки да се захванат и да радват посетителите на парка, каза още г-жа Любенова.

 Това не е първата „зелена „кауза на екипа на Трейс. Преди две години на Цветница, отбор доброволци на „Трейс“ участва в Ак(а)ция  в Новата гора на София,  кв.“Суходол“. В Стара Загора екипът ни се включи в общоградската инициатива „Стара Загора най-зеления град в България“.

 Запазването на генетичния фонд на летния дъб е приоритет на Европа. Всяко дърво, засадено с грижа и внимание, съхранява равновесието между природата и човека за идните поколения.