Новини

Лидерите на страните от Групата на двадесетте (Г-20) се срещат в Рим

Лидерите на страните от Групата на двадесетте (Г-20) се срещат в Рим, където в събота и неделя ще се проведе последната среща в рамките на италианското ротационно председателство. Представители на страни, които представляват 60% от световното население, 80% от световния БВП и 75% от износа, ще обсъдят неотложни въпроси като климата, здравето и устойчивото развитие., предава ТАСС.

Двудневната работа е разделена на три сесии, посветени на тези теми. Според италианската страна обаче те са доста взаимосвързани и разклонени. Освен това италианското председателство от самото начало се опитва да изведе Г-20 извън периметъра на изключително икономически решения и да му придаде по-голяма политическа тежест.

Ето защо в окончателната съвместна декларация темите, обсъждани на ниво ресорни министерства през годината, ще бъдат консолидирани с политическа воля. Това включва инвестиции в здравеопазването, укрепване на националните здравни системи за предотвратяване на бъдещи пандемии, финансиране на програми за опазване на климата и екологичен преход, въвеждане на единно данъчно облагане за глобалните интернет гиганти, ангажимент за ваксиниране на световното население и предоставяне на ваксини на развиващите се страни.

Италианската страна е доста доволна от постигнатите резултати през годината на нейното председателство, въпреки че не всички решения могат да бъдат превърнати в конкретни цифри и условия. Известно е, че в рамките на Г-20 има разногласия относно подходите и времето за изоставяне на въглеводородните енергийни източници, постигане на нулеви емисии на парникови газове в атмосферата и ограничаване на повишаването на температурата в света. Италия показва разбиране за "различни икономически системи и национални интереси", но подчертава, че има единодушие между всички членове на Г-20 в разбирането на общите предизвикателства и необходимостта от преодоляването им чрез съвместни усилия.

Италия, като член на Г-7 и НАТО, които не са много приятелски настроени към Русия и Китай, постоянно изтъква, че решаването на глобалните проблеми без активното участие на тези страни е невъзможно.

Лично и виртуално присъствие

Някои лидери избраха задочния формат на участие чрез видеовръзка, като например руския президент Владимир Путин, който не е единственият лидер, който ще участва във форума чрез видеовръзка. В същия формат беше обявено участието на китайския президент Си Дзинпин и японския премиер Фумио Кишида. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изпрати външния министър на срещата.

Много наблюдатели отбелязаха, че без личното присъствие на руския и китайския лидери срещата на върха губи известна тежест. Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по национална сигурност, дори заяви, че фокусът ще бъде върху Съединените щати и страните от Европа. Според някои експерти посещението на президента на САЩ Джо Байдън, който вече проведе важна двустранна среща с френския президент Еманюел Макрон, има за цел да демонстрира, че „Америка се завръща“ след обратния завой на неговия предшественик Доналд Тръмп. Съединените щати и европейските страни ще синхронизират часовниците си по иранското досие. Италианската страна увери, че позициите на абсолютно всички държави ще бъдат изцяло представени и взети предвид.

Има лидери, които ще си доведат и наследника. Германският канцлер Ангела Меркел, която напуска поста след 16 години на власт и ще използва възможността да въведе вероятния си наследник Олаф Шолц в кръга на лидерите. Като изпълняващ длъжността министър на финансите на Федерална република Германия той участва в проведената в навечерието среща на министрите на икономиката и здравеопазването. Подобна съвместна среща също се провежда за първи път във формата на Г-20 и набляга на взаимосвързаността на основните въпроси от дневния ред.