Новини

МРРБ и Камарата на строителите търсят заедно решение за индексация на цените по договорите в строителството

За първи път цялото ръководство на регионалното министерство отиде на разговор с браншовата организация

Ръководствата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Камарата на строителите в България мислят в една посока по много от темите, които бяха обсъдени днес на работна среща и касаят целия строителен бранш. Въпросът е чрез какви механизми да стигнем до по-ефективни решения на харчене на финансов ресурс.
Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на съвместен брифинг с председателя на Управителния съвет на Камарата инж. Илиян Терзиев след срещата, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. 
От своя страна инж. Терзиев благодари на министър Комитова, като подчерта, че за първи път в КСБ идва цялото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „Коментирахме редица актуални за сектора въпроси, като за много от нещата позициите ни съвпадат. Имаме и различия, разбира се. Например по отношение на инженеринга. Но въпреки тях вярвам, че само това е начинът -  диалог, чрез който съвместно да намерим правилните решения, с които да подредим строителния бранш“, каза инж. Илиян Терзиев.
„Имаме пълно съгласие с КСБ за необходимостта от компенсиране на стойността на обектите, финансирани от държавата и общините с цел възможността им за приключване в срок. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Защото сме дали пари за него, а не сме получили накрая строителен продукт“, каза министър Комитова. „Първата ни точка е да помислим за допълнителни средства за започнати строежи, за да можем да ги довършим, за да не оставаме незавършено  строителство. За постигането на това, ще трябва да положим много усилия - и КСБ, и ние“, подчерта арх. Комитова.
„Еднакво мислим и по въпроса за незаконното строителство. На еднакво мнение сме – и МРРБ, и Камарата на строителите сме убедени, че трябва да се борим с това пагубно явление, което поглъща много средства от бюджета“, допълни регионалният министър.
Виолета Комитова подчерта и единомислието между МРРБ и КСБ по отношение на общата цел за осигуряване на 1,5 млрд. лв. в бюджета за текущ ремонт и поддръжка на пътища. Тя подчерта, че за последните 4 години държавата е давала всяка година 1,5 млрд. на строителните фирми за текущ ремонт и поддръжка. „Ще настоявам за следващия бюджет колкото е възможно по-близка сума до тази да влезе, за да престанем да работим винаги в стрес“, заяви министърът.
Арх. Комитова обяви и други общи теми с КСБ, по които трябва да бъде намерено решение, като гаранционните срокове на строежите, за да се избегне явлението „ремонт на ремонтите“.
МРРБ и КСБ вече работят и ще продължат да работят заедно и по промени в нормативната уредба – ЗУТ, ЗОП, както и по редица поднормативни актове – наредби и др.
На въпрос от медии за исканата от КСБ оставка на министър Комитова Илиян Терзиев заяви, че това е минало.
От страна на МРРБ в срещата участва цялото ръководство на министерството. Министър Комитова бе придружена от нейните заместници Валентин Граматиков, Иван Шишков и Нина Стоименова и от началника на кабинета на ведомството Цветелина Лазарова.
В срещата от страна на КСБ участваха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата, инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ, Валентин Николов, изп. директор на КСБ, Любомир Пейновски, член на ИБ и УС на КСБ, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия FIEC и председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на КСБ, инж. Камен Пешов, председател на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“.