Новини

Вицепрезидентът и членове на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик: Финансовите ресурси на България са достатъчно, но не се разпределят правилно

България има достатъчно финансови ресурси, но те не се разпределят правилно. Около това мнение се обединиха вицепрезидентът Илияна Йотова и членове на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. „Имаме средства, но не успяваме да ги завъртим в икономиката така, че да създават добавена стойност. Националното ни богатство е съсредоточено в ръцете на малцина“, посочи Йотова. Тя даде за пример неотдавнашните разкрития в Българската банка за развитие, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

 

Честите законодателни промени, които не подобряват качеството на законодателството, и липсата на оценка на неговото въздействие вицепрезидентът посочи като основна пречка както за българския бизнес, така и за чуждестранните инвеститори. „Лобизмът и корупцията са заложени в законодателството“, заяви Йотова.

 

„Връщането на държавността означава еднакви правила и закони за всички, уважение и доверие в институциите, възстановяване на разтрогнатите обществени отношения“, изтъкна вицепрезидентът.

 

Като ключови проблеми пред България тя открои огромните регионални дисбаланси. „Основният финансов ресурс на държавата се съсредоточава в няколко големи града и в страната се оформят две действителности – на развитието и на липсата на перспектива“, заяви Илияна Йотова и посочи, че България е със запазено последно място в негативните класации в Европейския съюз с най-много работещи бедни и млади хора, които нито учат, нито работят.

 

Вицепрезидентът изрази увереност, че Планът за възстановяване и устойчивост ще промени порочната философия за усвояване на европейските средства. „Вярвам, че заложените в плана проекти ще успеят да създадат устойчиво развитие“, отбеляза Йотова.

 

Тема на разговора беше и крайното разделение в обществото по отношение на ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Вицепрезидентът е убедена, че властите ще успеят да постигнат трудния баланс между запазване живота и здравето на хората и функционирането на бизнеса.