Новини

Кметът Йорданка Фандъкова: Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на учениците в училище

Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на училище на учениците от София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. За съжаление, все още има много неизвестни от страна на министерствата на здравеопазването и образованието, които и днес, когато заповедта на министъра влиза в сила, говорят без категорични срокове, посочи още столичният кмет.

Фандъкова припомни, че в София има 214 училища, в които се обучават над 47 хил. ученици от малките класове. Организацията, която трябва да се направи с директорите, учителите и родителите, не е никак лесна, изисква време и затова е нужна яснота.

За да не губим време и да помогнем на училищата, ние вече подготвяме организацията за доставката на тестовете до училищата. Каза столичният кмет.

Тяхната логистика ще се поеме от екипите на аварийната дирекция на общината – те отговарят за взимането на тестовете от базата в Лозен и доставката до 24 разпределителни пункта, които ще организираме във всеки район заедно с районните кметове.

Столичният кмет Фандъкова е разговарала и с директора на ПУДООС за организация по събирането на медицинските отпадъци и указанията, които да изпратят на директорите.

София трябва да е готова, за да могат децата от първия възможен ден да се върнат на училище, подчерта Фандъкова. Затова работим в отлична координация с г-жа Кастрева, директор на Регионалното управление на образованието и д-р Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

За мен най-важно е децата да са в училище, като на първо време говорим за децата от 1-и до 4-и клас, на които продължаващото отсъствие от училище, ще се отрази фатално. Тестовете са решение, защото ще бъдат още един филтър, които да гарантира безопасна среда. Призовавам екипите на МОН и МЗ максимално бързо да дадат повече информация за тестовете на родителите, така че максимален брой от тях да бъдат убедени и спокойно да пуснат децата си на училище.

Съгласно правилата в момента децата ще се върнат в училище, при 50% желаещи, като за останалите вкъщи няма организация. Министърът на образованието признава, че учителят не може да работи едновременно присъствено и онлайн, а хибридно обучение може да се направи в много малко училища.

Това на практика означава, че децата, които останат вкъщи няма да бъдат обучавани, те ще разчитат на помощта на родителите. Това е притеснително и затова е необходимо спешно да има информация за родителите, подчерта Фандъкова.