Новини

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата се срещнаха с европейски депутати и с представители на АЛДЕ във връзка с предстоящите на 14.11.2021 г. президентски и извънредни парламентарни избори

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България проведоха работна среща в София с делегация от членове на Европейския парламент от групата “Обнови Европа” и с представители на Европейската партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ), съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

В срещата участваха Адриан Васкес Лазара, председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, Илхан Кючюк, съпредседател на Европейската партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ), Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, Емил Киряз, зам.-председател на Либералния интернационал, Антоанета Асенова, президент на Европейската либерална младеж, Даниела Муралес, политически съветник от АЛДЕ.  

Обсъдени бяха мерките, които Прокуратурата на Република България предприема за спазването на закона при провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г.,  противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите и необходимостта от активно взаимодействие между институциите с цел гарантиране на честен и прозрачен вот.

Ръководството на прокуратурата запозна европейските парламентаристи с извършените проверки и образуваните досъдебни производства срещу лица и престъпни групи, занимавали се с купуване на гласове при изборите за Народно събрание през м. април и м. юли 2021 г., както и с работата на Националното междуведомствено звено, ангажирано с осигуряването на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес.

Прокуратурата потвърди готовността си за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент по въпроси, свързани с отстояването на върховенството на правото.