Новини

Министър Везиева: На конкурентен принцип трябва да се създадат индустриални зони в цялата страна

Тематичните области мехатроника, биотехнологии и информационни технологии са важни в Плевен, за да се създаде устойчив бизнес, който е свързан с кръговата икономика. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, която взе участие в работна среща между представители на плевенския бизнес и местната власт.

По думите на икономическия министър бизнесът и местната власт в Плевен трябва да се обединят около две тематични области по Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) в следващите 5 години. Това би довело до развитие на областта през средствата по Плана за възстановяване и до преодоляване на регионалния дисбаланс. Концентрацията върху две области, които имат потенциал и ресурс за развитие, ще гарантира адекватна намеса на държавата и по-ефективно усвояване на средствата. „Защото предвиденият финансов ресурс по Плана за възстановяване, през националните мерки, имат за цел да  надграждат и създават устойчив бизнес“, допълни тя.   

 "Това, което правим по Плана за възстановяване и проектните фишове, които вече са приети по отделните области, е да разработим критериите заедно с бизнеса, така че който и да дойде като редовно правителство да продължи вече достигнатите резултати и да ги доразвие", коментира още служебният министър.

Министър Везиева обсъди с представители на бизнеса в Плевен и развитието на индустриална зона край града. Тя подчерта, че през Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони в Плана за възстановяване, където има близо 400 млн.лв, заделени само за индустриални паркове, ще могат да се финансират зони в цялата страна на конкурентен принцип. Служебният министър изтъкна, че през фиша за индустриални зони са допустими за кандидатстване както общината, така и бизнесът като бенефициенти.

На събитието присъстваха още кметът на Плевен Георг Спартански, Областният управител Марио Тодоров , както и представители на бизнеса от региона.