Новини

Днес e Архангелова задушница

Днес e Архангелова задушница. На този ден отдаваме почит към починалите ни близки. Нарича се още и Мъжка задушница. Тя е една от трите най-големи, според православния календар.

На Задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание, че починалият не е забравен. Посещават се гробовете на починалите близки. 

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът  символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница е последната за годината и затова на общата трапеза на гробищния парк или друго помещение се поставят седем  различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят” благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости

Заупокойна панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена във военната костница на Централните софийски гробища. На този ден почитаме паметта и на загиналите български военнослужещи.

На Централните гробища, Бакърена фабрика, а също и Малашевци, полиция и общински служители ще контролират паркирането на автомобили, а Общината е осигурила временни автобусни линии до гробищните паркове.