Новини

Президентът Румен Радев: Нека днес се поклоним пред духа на всички близки, които телом не са сред нас, но ние винаги ще носим в сърцата си

На Архангелова задушница държавният глава и върховен главнокомандващ почете паметта на загиналите български воини

Християнската любов е по-силна от смъртта, затова нека днес се поклоним пред духа на всички онези близки хора, които телом не са сред нас, но ние винаги ще носим в сърцата си. Това заяви президентът Румен Радев, след като днес, на Архангелова задушница, участва във военен ритуал – панихида за всички загинали български воини.

 

Пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили почете паметта и отдаде признателност на военнослужещите ни, дали живота си за България.

 

„Днес почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на Българската армия. Днес е ден на християнската любов и смирението“, заяви Румен Радев и припомни стих на поета Димчо Дебелянов: „Мъртвият не ни е враг!“.

 

„Единението означава да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди, да разберем, че всички жертви заслужават почит, а човешките чувства на всеки един заслужават уважение“, допълни президентът Радев.

 

По повод Архангелова (мъжка) задушница заупокойна панихида отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. В ритуала в София участваха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи. В ритуала участие взеха представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини.