Новини

Георги Свиленски: БСП десетки пъти предупреди за кражбата в „Автомагистрали“

„Преди една Нова година се разбра, че правителството превежда 1 милиард лева на „Автомагистрали“. Дотогава българският гражданин едва ли беше чувал за тази фирма като за голяма, която да строи, да изгражда. Камо ли да строи магистрали. Тя беше използвана тогава единствено за поддържането на автомагистрали. И изведнъж в тази фирма се наляха 1 млрд. лева. Ние още тогава обявихме пред обществото, че се подготвя една голяма кражба. Тогава българската прокуратура не е чула. БСП е дала десетки пресконференции, така че не се учудвам от мълчанието на прокуратурата“, така коментира по БСТВ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Свиленски припомни и че БСП има десетки зададени въпроси по темата във времето на парламентарния контрол.

„Българската прокуратура, вероятно, не я интересува, че над 1 млрд. лева ще бъдат похарчени непрозрачно, против Закона за обществените поръчки или заобикаляйки го“, заяви Свиленски и напомни, че БСП има внесени промени в Закона за обществените поръчки, за да бъдат предотвратени такива действия. „Сезирахме и Европейската комисия. Нищо не се получи“.

Свиленски поясни, че в 44-тия парламент са намерили подкрепа и е бил възложен одит, докладът му е излязъл в 45-тия парламент с ясно констатирани нарушения и той е в прокуратурата от месец март.

„Този модел българските граждани искат да бъде променен. Моделът, в който една обвързаност между съдебна система, изпълнителна власт, бизнес нарушава устоите на държавата“, коментира Георги Свиленски, изразявайки надежда, че на изборите на 14-ти ноември ще бъде сложен край окончателно.