Новини

Главният секретар на МВР Петър Тодоров: Разкритата схема на ГДБОП за строителството на АМ "Хемус" показва, че има повтаряемост във всеки лот

"Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и на АМ "Хемус" авансово са раздадени 696 млн. лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот". Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров. 

"Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси. поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. ... Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим", каза още той.

От думите му стана ясно, че на лотовете от 7 до 9 не само, че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе. Според него става дума за огромна престъпна схема.

"Ние сме докладвали на дежурния прокурор материалите, той ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна. Чакаме постановление за нашите по-нататъшни действия относно документиране на цялата престъпна схема", поясни Петър Тодоров.

Той съобщи, че продължава проверката по участъка на АМ "Хемус" в района на Търговище, иззет е материал за проби, ратои се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.