Новини

Арх. Влади Калинов, ДНСК: Трябва да се установи кой строи лотовете на АМ "Хемус"

На лотовете 4-ти и 5-и от АМ "Хемус" има влязъл в сила ПУП, но няма завършено отчуждаване, а там са изпълнени строително-монтажни работи в доста напреднал етап, за които няма издадено разрешение за строеж. Трябва да се установи кой е строителят. ДНСК е издала протоколи за извършено определено строителство. Ако не установим кой строи, това ще е незаконно строителство с неизвестен извършител. Парадоксалното е, че това е национален обект. Там са вложени доста пари". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР директорът на ДНСК арх. Влади Калинов.

По думите му схемата за изграждането на лотовете по АМ "Хемус" е доста различна от нормалния вид строителство. "Истинският строител би трябвало да бъде "Автомагистрали" ЕАД. Тази фирма обаче няма нито възможностите, нито техниката и хората, за да изпълни това строителство. Това е било ясно в момента, когато са правени поръчките. Самата фирма "Автомагистрали" започва да аутсорсва тази дейност. Строителството е скрито зад едни договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, те извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил там", посочи Калинов.

Той подчерта, че има подозрения, че в основата на магистралата се полагат неподходящи материали, които след това са причина за лошото качество на пътищата.

Калинов посочи, че заради несвършена работа е бил освободен директорът на РДНСК-Ловеч. "Точно заради това, че е допуснато незаконно строителство в огромни размери, което ощетява държавния бюджет", заяви той.

За започналата проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, директорът на ДНСК уточни, че това е 10-и лот. "Там не е направена поръчката "ин хаус", а на принципа "инженеринг" - възложена е на един и всички останали са прикачени към този един, който е взел обществената поръчка. Изпълнител е едно ДЗЗД (Дружество по закона за задълженията и договорите), в което участват три фирми, като и трите са неизвестни кои са. Има надзорни фирми, които също са ДЗЗД - и там са няколко фирми", каза още той.

Арх. Калинов подчерта, че при проверката на място, направена от РДНСК и МВР, фирмата не е представила нито един документ, а ще бъдат предоставени в понеделник.