Новини

Зам.-министър Валентин Граматиков: С КСБ започваме реални стъпки за приемане на индексация на цените в действащите договори за строителство

Въвеждат национални индекси за цени на основните строителни материали и себестойност на строежите

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Камарата на строителите /КСБ/ в България започват реални стъпки за въвеждане на индексация  в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция.

Възможните мерки обсъдиха на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Участваха също  инж. Благой Козарев – председател на Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков.

От страна на Камарата бяха представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от месец  декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е  от 57% до 75%, а средногодишната инфлация  е вече над 42%. Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при  обработения дървен материал. При изделията от пластмаса  с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. енергията.  От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ. За сега при тях повишението  е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия. 

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6-7%. 

Същевременно националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните  групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора.

Зам.-министър Граматиков отбеляза, че с оглед  увеличението на цените е необходима индексация на започналите   договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. „Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения“, посочи зам.-министър Граматиков.

Решено бе да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали  и основните групи СМР и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да предложат и единни  формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията. 

За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от  българското законодателство.

Зам.-министър Граматиков коментира, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев, това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г. Въвеждането на статистически индекси пък ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за бранша и държавата.