Новини

Днес е ден за размисъл преди изборите за президент и вицепрезидент и за НС

Днес е ден за размисъл преди изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание на 14 ноември. В този ден е забранена политическата агитацията и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. Забраната продължава от 00.00 часа днес до 20.00 часа в изборния ден в неделя.

Изборната администрация днес продължава да работи и да подготвя изборния ден. Продължава предаването на техническите устройства за машинно гласуване и всички други изборни книжа и материали на съответните избирателни комисии. ЦИК ще следи дали има някакво забавяне или проблеми, за да може да се реши навреме и да се гарантира нормалното протичане на изборния ден утре.

Общо 5067 са регистрираните кандидати за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони, които ще се борят за 240 места в 47-ото Народно събрание. Те са представени от 20 партии и 7 коалиции. В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. Те са издигнати от 12 партии и 5 коалиции. Инициативните комитети също са 12.

Общо в страната има 7 466 изборни места и разкрити 11 874 секции. Секциите, в които ще се гласува с машини, са 9 399, а допълнително са осигурени втори машини в 9 121 секции. Гласуването ще се осъществява на една машина и с една смарт карта и за двата избора.

Ако се стигне до втори тур на президентските избори, гласуването ще е на 21 ноември.