Новини

Българските граждани гласуват днес за президент и за Народно събрание

Българските граждани гласуват днес за президент и за Народно събрание в изборите "две в едно". Изборите за парламент, които са трети поред за тази година, сега се провеждат заедно с редовните избори за президент и вицепрезидент.
Според Избирателния кодекс избирателите гласуват от 7.00 до 20.00 часа. Ако след това пред изборното помещение има още хора, които желаят да дадат вота си, ще могат да го направят най-късно до 21.00 часа.
До края на изборния ден не се допуска предизборна агитация, забранено е и огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение.
Общо 5067 са регистрираните кандидати в изборите за народни представители за предстоящия вот на 14 ноември. От тях 1515 са жени, а 3552 - мъже. 1237 кандидати са регистрирани в повече от един район.
В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.
Регистрирани са над 4000 наблюдатели, както и четири социологически агенции.
Общо на предстоящите избори, в страната и извън нея, ще бъдат използвани 11 936 машини за гласуване.
В България, където са разкрити над 12 хиляди секции, с машини ще се гласува в 9399 секции, като в 2121 от тях ще има второ устройство.
В чужбина изборният ден вече започна. Първата секция, която отвори врати зад граница, бе в Крайстчърч в Нова Зеландия - точно в 20.00 часа българско време вчера (7:00 ч. местно време на 14 ноември 2021 г.). Другата избирателна секция в Нова Зеландия - в Окланд, не можа да започне работа, тъй като посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия -Окланд са били уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в града местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември.
Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 15 ноември.
Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 132 секции, Турция - 126, Германия - 82, Испания - 69, САЩ - 55 секции, Гърция - 26.
Предвид ситуацията с COVID-19, с решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/ е регламентирано гласуването на избирателите у нас, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация. Те ще могат да упражнят правото си на глас в мястото, където са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, с подвижни избирателни кутии. Това става след подаване на заявление, което трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс, както и подадено по електронен път през интернет страницата на ЦИК или съответната община по адреса, на който избирателят е поставен под задължителна карантина или задължителна изолация.
Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, също ще могат да гласуват в секции с подвижна избирателна кутия, различни от секциите на хората под карантина или изолация.
На сайта на ЦИК, в раздела за разяснителната кампания, могат да се видят клипове за гласуване на избиратели, поставени под карантина или изолация, гласуване на хора с увреждания и гласуване с машина. На интернет страницата на комисията има и симулатор на машинно гласуване.
Електронна проверка къде се намира секцията за гласуване в България може да се направи през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на линк: https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml
Българските граждани, които ще гласуват в чужбина, могат да се информират за адресите на избирателните секции от официалния сайт на МВнР и интернет страниците на дипломатическите и консулските ни представителства. Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/3715/, а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714/.
При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември ще се спазват всички въведени противоепидемични мерки, сред които са правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м между участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на ръцете на участниците в изборния процес, периодична дезинфекция на контактните повърхности.