Новини

Вотът в чужбина

Започна гласуването в четирите избирателни секции на територията на Руската федерация, предава БНР. Две избирателни секции са отворени в Москва - в посолството и в българския център на промишлеността и по една в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини, защото в нито една от секциите не се очакват в 300 и повече избиратели заяви посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Посланикът очаква избирателна активност, сравнима с тази на парламентарните избори през април и юли.

Българите в САЩ ще могат да гласуват и в щата Мериленд, след като бе открита секция в Балтимор. С нея местата за гласуване в региона около Вашингтон стават 4 със секциите в Ричмънд, Вирджиния Бийч и самата столица. В САЩ има 55 секции - с 3 по-малко от вота през юли. Първи врати ще отворят местата за гласуване по Източното крайбрежие - в 14 часа българско време. Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа местно време. Тези, които не са включени в избирателния списък, ще могат да гласуват след като попълнят декларация на място. В интернет страницата на българското посолство в САЩ може да се намери интерактивна карта с адресите на всички секции в страната. На изборите в САЩ юли гласуваха малко над 8900 души - около 3% от българската общност в САЩ, по неофициални данни на МВнР.

Българите в Обединеното кралство ще гласуват днес в 132 секции в изборите за 47-мо Народно събрание и президентските избори. На базата на подадените заявления на гласуване се очаква по-ниска активност от предишните избори през годината.  46 секции са в столицата Лондон, а 4 - в посолството. В интервю за БНР посланик Марин Райков заяви, че е трудно да се предвиди избирателната активност, особено при положение, че става дума за избори по формулата „2 в 1“, но се наблюдава чувствително намаляване на броя на поданените заявления. Той коментира, че това може да се дължи на така наречените „автоматични секции“, но също и на известна изборна умора и разочарование на някои граждани, които за трети път в рамките на седем месеца ще трябва да отидат до урните.