Новини

МВнР благодари на българските общности зад граница за активното им съдействие при организиране на вота в чужбина

Министерството на външните работи изказва своята благодарност към българските общности в чужбина, с чието ценно партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември, се посочва в съобщение на пресцентъра на МВнР.

МВнР, сред чиито основни приоритети е да защитава правата на българските граждани в чужбина, високо оценява гражданската активност на нашите сънародници, допринесла за създаването на максимално добри условия за провеждането на честни и прозрачни избори зад граница, се отбелязва в съобщението.

За изборите на 14 ноември в чужбина бяха разкрити 750 секции в 68 държави. Над 2500 членове на СИК зад граница бяха предложени от българските общности, а повече от 200 техни представители бяха предложени за членове на СИК в качеството си на представители на министъра на външните работи.

МВнР благодари и на служителите на министерството у нас и в задграничните ни представителства, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои представители или технически средства за организиране на вота в чужбина.

От външното ни министерство изразяват надежда, че, както и досега, ползотворното сътрудничество с партньорите от българските общности зад граница и с ведомствата и организациите у нас ще продължи, за да бъде гарантирано конституционното право на глас на сънародниците ни в чужбина и на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември.