Новини

Инж. Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ: В Бюджет 2022 е нужен ресурс за общините, за да могат те да стартират проектите по Плана за възстановяване и устойчивост

В Бюджет 2022 е нужен ресурс за общините, за да могат те да стартират проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Заради подготвителния период за ефективно изпълнение на инвестициите, на практика преди края на 2022-а година достъпът на общините до средства по Плана не е реалистичен. Това заявих по време на тематичен уебинар, в който се включиха евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова служебният министър на икономиката Даниела Везиева, председателят на Асоциацията на индустриалният капитал в България Васил Велев, икономистът от института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и др. Това заяви инж. Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново в профила си във Фейсбук.
 
"През последните 18 месеца Сдружението на общините работи с три правителства, за да защити предвидените инвестиции в публична инфраструктура чрез повече от 20 проекта по Плана. Успяхме да подобрим параметрите на някои от тях, но за други – като инвестициите във ВиК инфраструктура, общините не успяха да надделеят с аргументи.
Най-сериозно безпокойство буди липсата на активност в отговорните министерства за подготовката на конкретни критерии и механизми, по които ще бъдат реализирани проектите", споделя още той.
 
"Обществено напрежение ще породи и начинът за финансиране на мерките за саниране на многофамилните жилищни сгради. Според дискутираните варианти се предвижда 20% самоучастие на собствениците на жилища. А реализираната досега национална програма за саниране получаваше висока оценка от гражданите и заради постигнатия финансов ефект, и заради безвъзмездното финансиране на инвестициите. Общините виждат възможност санирането да продължи с одобрените вече от Българската банка за развитие заявления, за които не достигнаха бюджетни средства. От сериозно значение е да бъде дадена възможност достъп до средствата за енергийна ефективност да имат и собствениците на еднофамилни сгради – паметници на културата от местно значение", коментира той.

От думите му стана ясно, че евродепутатът Андрей Новаков е посочил, че заради закъснялото внасяне на Плана за възстановяване в ЕК и заради забавянето на оперативните програми за новия планов период, както тази година, така следващата се очертават като период без достъп на страната ни до европейско финансиране.