Новини

Старото кино на Момчилград ще се превърне в експо център

Едно от емблематичните места в Момчилград - бившето лятно кино - ще се превърне в експо център за изкуство и култура, ако бъде намерено финансиране.
С решение на Общинския съвет от юни, 2020 г. беше разрешено изработването на служебен ПУП за отреждането на имота за озеленяване и културни дейности. Година по-късно беше одобрен подробният устройствен план, а община Момчилград актува имота като публична общинска собственост, за да го опази за бъдещи поколения.
Лятното кино в Момчилград функционира до началото на 90-те години, а преди това - през 50-те, там се е помещава културният дом на града.
Кметът на община Момчилград, Илкнур Кязим, представи пред служители на общинска администрация идейния проект за обновяване, реконструкция и преустройство на сградата като център на нови културни и експозиционни дейности. При успешно осъществяване на проекта експо центърът ще е единствен по рода си в областта.
Проектът предвижда цялостна съвременна визия на фасадите, на интериора и на прилежащия терен, а функционално ще се съчетават различни културни дейности. Предвидено е изграждането на външна амфитеатрална сцена с площ от 90 кв. м. с прилежащи гримьорна, пробна, репетиционна, съблекални с душове за артисти с обща площ от около 180 кв. м., както и склад за сценични реквизити с площ от 150 кв. Към сцената е предвидено изграждането на пространство за 100 седящите зрители.
В експо центъра ще се помещава и съвременна ритуална зала, която ще посреща младите семейства, както и ще помещава други празници. Общата площ е 300 кв. м. и капацитет за 80 посетители. Предвидена е и голяма церемониална трибуна с площ от 60 кв. м. Освен това ще бъде изградено бистро с топла кухня и лоби бар. Ще бъде върнат вкусът на миналото с пуканки за киноманите.
Фоайето на бъдещия център ще бъде решено като атриум, а към него ще има пространства, в които ще се разположат гардеробна за посетителите, тоалетни, асансьор и други.
Вторият етаж ще бъде с площ от 600 кв. м. и в него ще бъдат разположени градска художествена галерия, музей и зала за конферентни събития.
На третия етаж ще има три обучителни зали за различни културни събития от частен и обществен характер, както и две помещения за бъдеща местна радиопредавателна станция.
"Бъдещата сграда ще има капацитета да посреща различни прояви с обществен характер, включително и заседанията на местния общински съвет. Проектът „Експо център Момчилград“ скоро ще е готов в техническа фаза. Вярвам, че нашата община има нужда от подобен комплекс, съчетаващ традициите, изкуствата и технологията в такава симбиоза. Силно се надявам, че ще срещнем разбиране на централно ниво - новото правителство да отпусне средства от държавния бюджет за реализиране на този чудесен проект", заяви Илкнур Кязим.