Новини

Ръст на безкасовите плащания на местните данъци и такси отчитат в СО

В условията на здравна криза и пандемия, ако има нещо положително, това е може би начинът по който хората избират да плащат своите местни данъци и такси към общината, написа зам.-кметът  по направление "Финанси и здравеопазване" на СО Дончо Барбалов в профила си в социалната мрежа. Софиянци имат 6 възможности за това:
 На каса в районните данъчни отдели
През ПОС терминал в данъчните отдели
Чрез банков превод
Чрез финансови посредници като Изипей, Ипей и др.
 През електронната страница на НАП
Чрез виртуалния ПОС терминал на Столична община в сайта на СО https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf
Като се сравнят плащанията през 2019, 2020 и 2021 г. се вижда, че има значително намаление на процента на плащанията на каса в отделите на общината - от 21,22% през 2019 г. , тази година е 14,31%, което е с почти 7 на сто по-малко.
През последните 2 години са се увеличили банковите преводи - от 58, 27% на 60,37% , както и плащането през различните финансови посредници - от 12,92 на 16,2 на сто.
Особено положително е и това, че има ръст и на плащанията през виртуалния ПОС в електронната страница на Столична община - от 0,77% на 1,34%. Както се вижда, те почти са се удвоили, въпреки че началният процент е твърде нисък.
Като обобщение може да се каже, че хората бягат от плащанията в брой, което е изключително положително като тенденция и се насочват към различни алтернативни начини за внасяне на техните задължения към общината. Крайният срок за плащане на последната вноска на такса смет за 2021 г. изтича на 30 ноември.