Новини

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова: Познаването на българската история и величието на българските владетели следва да е национална кауза

Обсъди се идеята за изграждане на паметник на великия владетел кан Тервел в област Бургас

Областният управител проф. Мария Нейкова и съпредседателят на Националния комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ проф. д.ик.н. инж Николай Михайлов обсъдиха възможностите за реализиране на проекти свързани с българската история, култура и образование. Тема на разговора беше и изграждането на паметник на кан Тервел в областта, като мястото допълнително ще бъде избрано.
 
„Идеята паметник на кан Тервел да намери място в бургаска област е обективна и реално възможна. Историята казва, че внукът на хан Кубрат е бил велик стратег, дипломат, владетел и спасител на Европа от ислямизация. Неговото дело е  признато от европейски и световни историци“, сподели проф. Нейкова и допълни, че този проект е част от редица инициативи, които тя, като областен управител, е предприела относно опазването и социализацията на национално културно историческото наследство и познаването на българската история и величието на българските владетели.
 
Предвид отношението си към националното културно-историческото наследство проф. Нейкова се ангажира да представи инициативата пред бургаската общественост и да се набележат конкретни дейности за нейното реализиране. От своя страна проф. Михайлов коментира: „Тервел е кауза. Във всяко дело най- важно е да се сложи правилният камък. Сигурен съм, че ще успеем“.
 
Двамата професори коментираха и възможността за създаване на инженерно-управленска специалност в Бургаски свободен университет. Тя ще бъде съвместен проект на Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Института по транспортно строителство и  инфраструктура“ и Бургаския университет. Областният управител сподели, че ПГСАГ „ Кольо Фичето“ в Бургас, създадена през шестдесетте години, е едно от предпочитаните училища в областта и реално вместо да продължат образованието си в Бургас, гимназистите отиват в София или Варна.